Leggings

Tips, fakta och vägledning om leggings

Spandex leggings - fakta och tips

Spandex lycra och elastan är olika nämn för samma sak. Spandex leggings är ett begrepp som främst används i Nordamerika. I Sverige säger vi vanligtvis lycra leggings.

Leggings som innehåller en delmängd spandex är mycket elastiska och anpassningsbara. Materialet är dessutom hållbart och tåligt; detta föklarar varför materialet används i strumpor och leggings.

Leggings med spandex, lycra eller elastan?

Spandex, lycra och elastan är egentligen synonyma begrepp. Spanex är ett nordamerikanskt handelsnamn för det polyuretan-fiber som vi i Europa kallar lycra eller elastan. Du som köper leggings kan lätt förvirras av olika produktbeskrivningar eftersom vissa tillverkare anger att produkten innehåller elastan, medan andra skriver spandex. Denna begreppsförvirring förklaras av att leggingsen producerats på olika platser i världen. Lycra, elastan och spandex är således olika namn för samma sak; något som också kan vara värt att känna till i samband med köp av övriga underkläder. De som använder begreppet spandex i samband med leggings har således valt den amerikanska linjen.

Töjbara leggings

Elastan eller lycra kan töjas upp till fem gånger. Det är viktigt att komma ihåg att ett par Lycra leggings inte innehåller enbrat lycra, utan en materialkombination av t.ex. lycra och bomull. En baddräkt innehåller mångdubbelt mer lycra än ett par leggings. När du tvättar dina leggings ska du ta hänsyn till detta.

Elastan används för övrigt i strumpor, underkläder, strumpbyxor, men också i dyrare fotbollströjor, baddräkter och cykelbyxor.

Reklamlänkar