Leggings

Tips, fakta och vägledning om leggings

Lycra leggings - fakta och tips

Lycra leggings är elastiska och lätta, varför de är populära på gym och i träningshallar. Först under 1990-talet blev leggings av lycra accepterade som tillbehör till övriga modekläder.

Leggings tillverkade av en blandning av nylon och elastan (vanligen 90% nylon och 10% lycra) bärs traditionellt i samband med motion. I början av 1980-talet var de också på modet och kunde då bäras även till vardags.

Lycra leggings kallas ibland cykelbyxor och glänser mer än vanliga leggings av bomull. Många av dessa sprotleggings har inbyggda reflexband och ränder för att ytterligare särskilja dem från ”vanliga” leggings.

Leggings i bomull och lycra

Det finns olika typer av materialkombinationer där lycra ingår. Dels är det vanligt med leggings i bomull-lycra, dels i en kombination av polyester, bomull och lycra. Alla kombinationer används i idrottssammanhang, men kombinationen bomull-lycra är vanligast i vardagsleggings.

Leggings och sport

Leggings med lycra är vanligtvis mycket elastiska och lätta, vilket förklarar deras popularitet i idrottssammanhang. Fram till 1995 förekom de facto leggings enbart på gym och idrottsanläggningar. Först i mitten av 1990-talet blev leggings något av ett vardagsplagg.

Reklamlänkar