Leggings

Tips, fakta och vägledning om leggings

Nylon leggings - fakta och tips

Nylon leggings är sällan tillverkade av enbart nylon. Nylon är bara en del av den totala materialkombinationen. Leggings av nylon används främst på sommaren eftersom de är tunna och svala.

Vi talar ofta om nylon leggings utan att reflektera närmare över materialet i leggingsen. Idag finns inga leggings som enbart är tillverkade av nylon. Den vanligaste materialkombinationen i leggings är en blandning av lycra och nylon eller lycra och bomull.

Leggings är inte nylonstrumpor

Leggings tillverkade av någon nylonkombination ska inte förväxlas med den klassiska nylonstrumpan. Nylonstrumpan är en sorts tunna strumpbyxor av nylon, medan leggings kännetecknas av att de saknar fot.

Tights och leggings

Leggings kallas också tights i slarvigt tal, men det är viktigt att skilja på dessa begrepp. Med tights menar man i regel strumpbyxor som inte är genomskinliga. Begreppen tights och leggings är således inte synonyma och ska därför inte förväxlas.

Nylon leggings och minikjol

Idag tillverkas leggings av olika materialkombinationer; leggings med bara en materialtyp förekommer mycket sällan. Vanliga materialkombinationer är följande:

  • Lycra (elastan) - nylon
  • Lycra (elastan) - bomull
  • Lycra (elastan) - ull.

Nylon leggings – eller snarare leggings tillverkade av nylon och lycra – används mest på sommaren istället för byxor; gärna i kombination med minikjol. Leggings av ull och lycra används däremot som benvärmare under vinterhalvåret.

Reklamlänkar