Leggings

Tips, fakta och vägledning om leggings

Mode leggings - fakta och tips

Leggings är en del av dagens mode. För några årtionden sedan kunde man aldrig ana att leggings skulle bli en del av vår vardagsklädsel.

Leggings har inte alltid varit på modet. De har dock funnits under en längre tid – i någon form. Under 1400-talet var tighta åtsittande byxor populära i Skottland. De användes även av indianerna i Nordamerika.

Leggings och idrottskläder

Dagens leggings blev moderna först under 1960-talet. Under 1980-talet blev leggingsen särskilt populära på gym och idrottsinrättningar. 1980-talet var också cykelbyxans storhetstid; materialkombinationen i sådana byxor är i princip densamma som i de flesta leggings.

Leggings och mode idag

I mitten av 1990-talet tog leggingsen steget ut ur idrottsvärlden. Idag finns leggings för alla möjliga sammanhang. Det finns leggings med leopardmönster, zebramönster och jeansmönster. Leggingsen används som byxor, tillbehör, maskeradklädsel och benvärmare. Leggingsen betraktas således både som plagg och tillbehör.

Leggings till vardag och fest

I vardagssammanhang dominerar enfärgade leggings av bomull och elastan (på sommaren är försäljningen av nylon-elastan leggings högre än på vintern).

I festsammanhang används glänsande lackleggings och leggings av läder. Dessa bör emelelrtid inte användas som vardagskläder.

Reklamlänkar